Het belang van Shift-left testing

Het belang van Shift-left testing

Shift-Left-Testing-M2Q

Omdat we steeds meer evolueren naar een Agile wereld, ligt de lat bij IT-teams hoog. Er wordt verwacht dat ze steeds sneller werken om de leveringstijd te verkorten en dat ze de kwaliteit van elk product verbeteren zonder de kosten de hoogte in jagen.
Dit betekent dat zowel ontwikkelaars als testers eerder dan voorheen in het softwareontwikkelingsproces worden betrokken. Dit staat dan bekend als “Shifting Left”.

Wat is Shift-Left testing?

Shift-Left-testen, zoals de naam al aangeeft, brengt het testen letterlijk naar links, wat betekent dat het helemaal aan het begin van de softwareontwikkeling komt te liggen.

Bij het shift left-testen gaat het om het testen in een vroeg stadium van de levenscyclus om problemen eerder op te sporen en de tijd en kosten voor de probleemoplossing te verminderen. In wezen is het de bedoeling om QA eerder in het project te implementeren.

Shift-left testen versus traditioneel testen

Bij het traditioneel testen is veel gericht op het uitvoeren van regressietesten en prestatietesten tegen het einde van de release. In veel gevallen werden release-deadlines niet gehaald en waren de kosten voor het oplossen van problemen hoog. Dit omdat er te veel fouten werden ontdekt laat in de levenscyclus.

Bij Shift-left testing worden bugs vroegtijdig gevonden en verholpen. Het model versnelt de aandacht voor kwaliteit vanaf het begin en defecten die op deze manier worden opgevangen, kunnen gemakkelijk worden verholpen tegen lagere kosten dan aan het einde van de cyclus.

Met Shift-left testing wordt kwaliteit de taak van iedereen. Er is minder herwerk en projecten blijven trouw aan de tijdlijnen. Dit zorgt voor een snellere time-to-market en een betere ROI.

Voordelen en nadelen van Shift-left testing

Shift left testing biedt een aantal belangrijke voordelen.

 • Het minimaliseert de herbewerkingskosten en kosten voor het testen
 • Beter bijsturen door vroegtijdige feedback
 • Makkelijker houden aan releaseschema’s en milestones
 • Zorgt voor het bouwen van consistentere, betrouwbaardere en betere producten
 • Een kortere time-to-market, aangezien het QA-proces sneller is dan ooit
 • Zorgt voor snellere ontwikkelteams met meer tijd voor innovatie
 • De mogelijkheid ontstaat om testautomatiseringstools te gebruiken
  Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan Shift-left testing
 • Tijd en middelenverspilling (in mensen die wachten op input indien slecht gemanged)
 • Je moet de activiteiten plannen en prioriteren om niet overspoeld te worden
 • Organisaties zullen moeten investeren in het bijscholen van de medewerkers

Shift Left stelt u in staat om tijd, testinspanningen, risico’s en middelen te besparen. Een absolute noodzaak dus voor Agile-testen!

 

Gerelateerde blogs