Intern Test Center

Wilt u in uw eigen organisatie geen testomgeving opzetten of geen resources toewijzen aan testing? De interne M2Q Test Center neemt u alles uit handen, zodat u zich volop kunt concentreren op uw kernactiviteiten.

Praktisch

U bezorgt ons een softwarepakket, wij testen het op voorafbepaalde criteria in onze eigen testomgeving. Naderhand ontvangt u een helder testrapport met alle bevindingen.

Totale discretie

M2Q garandeert een totale discretie en geheimhouding van de data en systemen die u ons aanreikt, maar ook van eventuele documentatie, testaanpak en testprincipes.

Verschillende formules

Testpakketten

Sommige tests zijn relatief onafhankelijk van de inhoud of de businesslogica van de klant. Neem nu de testing van de gebruiksvriendelijkheid van een website. Voor dergelijke generieke testen bouwde M2Q testpakketten uit.

Aanpak

De pakketten bevatten onder andere de testbenadering, het testontwerp, de testomgeving, testinstrumenten, kwaliteitsgarantie,… Alle pakketten zijn uitvoerig gedocumenteerd. De tests zelf verlopen geautomatiseerd of manueel door onze junior testspecialisten.

Van plug-in tot rapport

Koopt u een testpakket?

 • Dan pluggen we uw systeem eerst in onze testomgeving in. Soms volstaat het dat u hiervoor een URL of “endpoint” opgeeft. In andere gevallen installeren we software bij ons of stemmen we uw test suite af op onze omgeving.
 • Vervolgens doen we de test – geautomatiseerd of manueel.
 • Het resultaat is een helder rapport met de testresultaten en eventuele defecten of anomalieën in uw software. Sommige pakketten voorzien ook in suggesties en oplossingen om uw applicatie te verbeteren.


Test ons uit. Nu!

Fixed-Price
Voor sommige vertrouwde testopdrachten kunnen we op voorhand een vaste prijs bepalen. Hierdoor moet uw applicatie wel aan minimale kwaliteitseisen voldoen. De vaste prijs wordt ook mee bepaald door de specifieke dienst die u van ons verwacht.

De testing gebeurt

 • Volledig of gedeeltelijk.
 • In onze interne test center.
 • Op onze eigen testinfrastructuur.
 • Met behulp van onze instrumenten en methodologie.


Soms voeren we de tests van op afstand uit op uw testomgeving.

Test ons uit. Nu!

Op basis van tijd en materiaal

Beantwoordt een testcase niet aan de criteria voor een fixed-priceaanbod? Dan kunnen we de test uitvoeren op basis van gepresteerde uren en gebruikte materialen. Dit gebeurt wanneer het onmogelijk is om op voorhand een gerichte offerte te maken. Omdat uit de risicoanalyse blijkt dat de mogelijke afwijkingen op de inschattingen groot kunnen zijn.

De testing gebeurt

 • Volledig of gedeeltelijk.
 • In onze interne Test Center.
 • Op onze eigen testinfrastructuur.
 • Met behulp van onze instrumenten en mehodologie.


Soms voeren we de tests ook van op afstand uit op uw testomgeving.

Altijd op de hoogte
Wij willen niet dat u voor onaangename prijsverrassingen komt te staan. Daarom houden we u tijdens het testproces voortdurend op de hoogte. Met behulp van “progress reports” en frequente meetings waarop u onze activiteiten volgt en controleert.

Test ons uit. Nu!

Meer

 • De tests gebeuren bij M2Q of thuis bij onze gecertificeerde ‘remote testers’
 • De testers werken direct voor M2Q of voor Passwerk. Of ze behaalden via ons het ISTQB certificaat en zijn voor ons aan de slag met een raamcontract.
 • In al onze offertes specificeren we de resultaatgaranties.
 • Onze testing is gelimiteerd tot bepaalde domeinen, platformen en technologieën.
 • We werken normaal met een fixed-price afspraak. Voor niet-standaardtesten schatten we op voorhand de werkhoeveelheid in. Voor standaard testopdrachten gebruiken we een voorafbepaalde prijs en werken we op een “pay as you go” basis.
 • Voor elke dienst bezorgen we u een SLA. Die we ook nauwgezet naleven.
 • We sluiten ook een SLA voor de oplevering en het onderhoud van een testomgeving en het systeem dat u wilt laten testen.

1. Speciale testvereisten

Voor sommige tests of testtests is een onafhankelijke tester verplicht:

 • Beantwoorden aan specifieke regelgeving of normeringen.
 • Beantwoorden aan industriestandaarden.
 • Verwerven van certificaten zoals het Anysurfer-label voor websites.


In andere gevallen is een interne Test Center zekerder en goedkoper:

 • Sporadische testen waardoor eigen personeel niet de kennis bezit.
 • Testen om een specifiek probleem op te lossen of aan een requirement te voldoen: zoals performance of security testen.


Vaak kost het u in deze gevallen meer om hiervoor eigen testmedewerkers op te leiden of een eigen testomgeving in te richten.

2. Betrouwbare en onafhankelijke resultaten

In kleine ontwikkelteams is het vaak onmogelijk om een echt objectief en onafhankelijk testteam uit te bouwen. Zelfs in grote organisaties is een testteam niet altijd zo neutraal als dat u het wenst. Aan het einde van de rit worden interne testteams vaak onder druk gezet om kwaliteitsproblemen te minimaliseren.

Dat veroorzaakt tal van problemen:

 • Een team dat bij het ontwikkelteam aanleunt, kijkt vaak identiek aan tegen specificaties of requirements. Hierdoor kunt u sommige bugs over het hoofd zien.
 • Een team dat onder druk wordt gezet om software snel vrij te geven, test niet langer objectief.
 • In sterk geregulariseerde of gecontroleerde omgevingen hebt u een totaal onafhankelijk team nodig. Anders krijgt u problemen met de regelgeving.


3. Te weinig Resources

Zelfs organisaties met een bekwaam en onafhankelijk testteam hebben periodes waarin hun resources niet toereiken. In zo’n geval kunt u een deel van de tests uitbesteden. Best die testtypes of applicaties die weinig business kennis vereisten. Zo voorkomt u dat de Interne Test Center eerst een leercurve doormaakt. Ze houdt u uw waardevolle informatie ook binnen de eigen muren.

Onze testpakketten zijn in dat geval een ideale low-cost oplossing.

4. Testload Balancing

Testen zijn vaak cyclisch. Vlak voor een release hebben testers handen te kort, tussen releases draaien ze met hun vingers. Komt daarbij dat verschillende applicaties vaak met elkaar verbonden zijn en daarom gelijktijdig live gaan. Dat maakt de workload alleen maar groter.

Een Interne Test Center werkt voor verschillende klanten. En die zitten meestal niet in dezelfde fase van hun releasetraject. Simpele tests uitbesteden, helpt u om uw testpieken op te vangen zonder dat u grote kosten moet doen.

5. Gebrek aan interne kennis

Voor de meeste bedrijven – zelfs softwareontwikkelaars – is testing geen kernactiviteit. Hierdoor missen ze vaak de kennis en methodologie om secuur te testen. Ze zijn ook geen vragende partij om die te ontwikkelen, ondanks het feit dat ze wel een kwaliteitsvol product moeten afleveren.

Een lange termijn relatie met een Interne Test Center is voor veel organisaties de ideale oplossing.

Toch raden we u aan om essentiële bedrijfskennis binnenhuis te houden. Naast onze Interne Test Center kunnen we u ook experts verhuren of coaching aanbieden. Op die manier haalt u het maximum uit onze domeinexperts bij de validatie van uw sleutelfunctionaliteiten.

6. Voorkom onnodige investeringen

Een goede testomgeving opzetten: het vereist investeringen in hardware, operatingsystemen, instrumenten, kantoorruimte, onderhoud,… Dat is niet goedkoop. Bovendien hebben niet alle bedrijven de noodzakelijke fondsen of ruimte hiervoor.

Zelfs wanneer u dat wél hebt: de investering is alleen gerechtvaardigd als u de testomgeving regelmatig gebruikt. Lege Testlabs of -omgevingen zijn zonde.

Onze Interne Test Center is onderdeel van een pakket. Verschillende klanten maken er gebruik van zodat we u de omgeving aan interessante prijzen kunnen aanbieden. Bovendien hebt u geen gedoe met inrichting en onderhoud. En voor u het vraagt; Ja, we verzekeren de hoogste databeveiliging tussen onze verschillende klanten.

7. U betaalt voor het resultaat

Als u adviseurs of testers inhuurt, betaalt u voor de uren die ze realiseren. Wanneer u onze Interne Test Center inschakelt, betaalt u voor resultaten. Resultaten die we samen helder op voorhand beschrijven.

In een aantal situaties raden we af om een opdracht aan een Interne Test Center uit te besteden:

 • Testen van functionaliteit die tot de kernactiviteit van uw bedrijf behoort.


We raden aan dat u de kennis over uw kernactiviteit binnenhuis houdt. Wij geloven dat het testen van deze functionaliteit beter door uw domeinspecialisten gebeurt. Dit verhoogt hun kennis en inzicht, vooral omdat hun vertrouwen in het te testen systeem groeit.

Vanzelfsprekend wilt M2Q uw bedrijf graag bijstaan door test training, coaching of assistentie aan te bieden aan uw specialisten wanneer zij testen moeten ontwikkelen of uitvoeren.

 • Testen die een diepgaande kennis van uw bedrijfsprocessen vereisen.


Enerzijds zullen dit meestal dezelfde functionaliteiten zijn die in het vorige punt werden aangehaald. Anderzijds vereist dit van onze test engineers een diepgaande studie van uw processen. Omdat zij gespecialiseerd zijn in testing( en niet in de processen binnen uw bedrijf) is het doorgaans kosten efficiënter dat uw bedrijf deze testen zelf uitvoert.

 • Praktische bezwaren om te testen in de Interne Test Center(bv. grote machines).


In sommige situaties is het heel moeilijk om een testomgeving op te zetten buiten de faciliteiten van de klant. Dit kan omwille van de complexiteit van de interacties tussen applicaties zijn of omwille van specifieke vereisten van de hardware(zoals grote machines).

In deze situaties is het goedkoper en eenvoudiger om geen beroep te doen op de Interne Test Center, maar om de testen binnenhuis( al dan niet met consultancy) te doen.

 • Testen van veiligheidsaspecten van kritische applicaties.


In veiligheidskritische applicaties gaat het verzekeren van adequaat gedrag een heel stuk verder dan testing alleen. Het verzekeren van de veiligheid wordt gedaan door interactie van diverse ontwikkelingsprocessen en vraagt gewoonlijk veel diepgaande kennis van de applicatie en de omgeving.

Binnen de Interne Test Center kunnen we deze vorm van expertise niet garanderen en dus kunnen we de verantwoordelijkheid ervan niet nemen.

Desondanks kunnen we wel de niet-veiligheidskritische aspecten testen van kritische applicaties.

Test ons uit. Nu!

Neem gerust met ons contact op voor meer informatie.