7 redenen om over te schakelen naar MacOS voor testautomatisering met Katalon Studio

7 redenen om over te schakelen naar MacOS voor testautomatisering met Katalon Studio

7 redenen om over te schakelen naar MacOS voor testautomatisering met Katalon Studio

Waarom ik ben overgeschakeld van Windows naar MacOS voor het automatiseren van testen met Katalon Studio.

Als software tester heb ik de kans gehad om met Katalon Studio, een krachtige low-code automatiseringstool, te werken op zowel Windows als MacOS. Na een jaar Katalon op Windows te hebben gebruikt en vervolgens overgestapt te zijn naar MacOS, heb ik verschillende voordelen ontdekt die het gebruik van Katalon Studio op MacOS aantrekkelijker maken. Hier deel ik mijn ervaringen en inzichten.

 1. Stabielere prestaties
  Een van de eerste dingen die opvalt bij het gebruik van Katalon Studio op MacOS is de stabiliteit. Hoewel Katalon goed presteert op Windows, biedt MacOS een soepelere en stabielere ervaring. Dit komt voornamelijk door de uitstekende optimalisatie van MacOS voor ontwikkelings- en testomgevingen. Het Unix-gebaseerde systeem biedt een robuust platform dat minder vatbaar is voor crashes en systeemvertragingen, wat resulteert in een betrouwbaardere testomgeving. Ook sinds de release van de door Apple gefabriceerde M-chips heeft Katalon er voor gezorgd dat deze chip ook sinds versie 9 wordt ondersteund door Katalon wat er voor zorgt dat de opstart van Katalon nu vliegensvlug gebeurt.
 2. Geoptimaliseerde resourcebeheer
  MacOS staat bekend om zijn efficiënte resourcebeheer. Tijdens mijn tijd op Windows merkte ik soms dat Katalon Studio veel systeembronnen gebruikte, wat leidde tot prestatieproblemen, vooral bij het uitvoeren van intensieve testscenario’s. MacOS daarentegen beheert systeembronnen efficiënter, waardoor ik meer tests parallel kan uitvoeren zonder merkbare vertragingen of systeemhaperingen.
 3. Betere ondersteuning voor Unix-gebaseerde tools
  Veel ontwikkelaars en testers waarderen de kracht van Unix-gebaseerde command-line tools en scripts. MacOS, met zijn native Unix-ondersteuning, biedt een naadloze integratie met deze tools. Dit maakt het makkelijker om complexe automatiseringsscripts te schrijven en uit te voeren die samenwerken met Katalon Studio. Hoewel Windows ook ondersteuning biedt voor deze tools via WSL (Windows Subsystem for Linux), is de ervaring op MacOS intuïtiever en efficiënter.
 4. Superieure schermweergave en gebruikerservaring
  MacOS biedt een scherpere en meer consistente schermweergave, wat een groot voordeel is bij het werken met UI-gebaseerde testautomatisering. De hoge resolutie en nauwkeurigheid van Mac-schermen maken het eenvoudiger om visuele verschillen te identificeren en nauwkeurige schermafbeeldingen te maken tijdens het testen. Dit is bijzonder nuttig bij het valideren van UI-elementen en bij het maken van gedetailleerde bugrapporten.
 5. Meerdere mogelijkheden tot testen op verschillende platformen
  Werken op MacOs biedt in tegenstelling tot Windows de mogelijkheid om op meerdere platformen te testen. Zoals geweten gebruikt MacOS zijn eigen browser Safari als standaard browser. Katalon biedt de mogelijkheid om te testen op zowel Safari, als de andere standaard browsers. Deze standaard browsers zijn Google Chrome, Mozilla Firefox & Microsoft Edge.Ook mobiele platformen worden niet vergeten. Hoewel het gebruikelijk is op de Windows versie van Katalon om enkel maar Android toestellen te ondersteunen, biedt de MacOS versie dan weer een extra mogelijkheid aan om ook op iOS toestellen te testen.Dit wilt dus zeggen dat er een grotere hoeveelheid mobiele en desktopversies zijn om apps en websites op te testen
 6. Beveiliging en Privacy
  MacOS staat bekend om zijn sterke beveiligingsmaatregelen. Gebouwd met robuuste beveiligingslagen, biedt het een veiligere omgeving voor het uitvoeren van tests. Dit is cruciaal voor testers die werken met gevoelige gegevens of die beveiligingstests uitvoeren. De ingebouwde beveiligingsfuncties zoals Gatekeeper en System Integrity Protection (SIP) verminderen de kans op malware en andere beveiligingsproblemen, waardoor een veiligere testomgeving ontstaat.
 7. Regelmatige en Betrouwbare Updates
  Apple staat bekend om zijn regelmatige en goed-geteste systeemupdates, wat bijdraagt aan een stabiele en up-to-date werkomgeving. Deze updates verbeteren niet alleen de beveiliging en prestaties van het systeem, maar zorgen er ook voor dat Katalon Studio optimaal blijft functioneren. Windows-updates kunnen soms onvoorspelbare effecten hebben op de prestaties van ontwikkelings- en testtools, iets wat ik minder ervaar op MacOS.

Conclusie

Hoewel Katalon Studio een krachtige en veelzijdige tool is die goed werkt op zowel Windows als MacOS, biedt het gebruik op MacOS enkele duidelijke voordelen. De stabiele prestaties, efficiënte resourcebeheer, naadloze integratie met Unix-gebaseerde tools, meerdere mogelijkheden tot testen op verschillende platformen, superieure schermweergave, sterke beveiligingsmaatregelen en de betrouwbare systeemupdates maken MacOS tot een uitstekende keuze voor testers die het maximale uit hun Katalon Studio-ervaring willen halen. Als je de kans hebt om over te schakelen naar MacOS voor je testwerkzaamheden, kan ik het zeker aanbevelen.

Artikel: Timothy Engelen – Quality Consult & Test Engineer @M2Q

Meer weten over onze Low Code Automation diensten?

Gerelateerde blogs