Wat is Smoketesting in QA?

Wat is Smoketesting in QA?

M2Q-Smoke-testing

De uitdrukking “Smoketest” komt uit de bouwwereld. Tijdens zo’n smoketest worden leidingen met rook gevuld om zo de lekken en andere onderliggende problemen in de waterleidingen aan te geven.

In de technische industrie werden rooktests voor het eerst gebruikt voor hardwaretests. In deze test werden hardwareborden getest om te zien of ze zouden roken zodra ze waren aangesloten en ingeschakeld. Als ze rook uitzagen, zouden ze de tests niet doorstaan en werden ze onmiddellijk losgekoppeld. Als ze dat niet deden, zouden ze doorgaan naar de volgende testronde.

Smoketesten spelen een vergelijkbare rol bij softwareontwikkeling en softwarekwaliteitsborging – zij het zonder de letterlijke rook.

Wat is smoketesten bij softwaretests?

Smoketesten zijn een cruciaal onderdeel bij het ontwikkelen van applicaties en kwaliteitsborging. Het is de eerste verdedigingslinie tegen defecte code in initiële software-builds. Smoketests worden niet gebruikt om builds te debuggen – ze worden gebruikt om erachter te komen of de builds in de eerste plaats werken.

In tegenstelling tot andere QA-tests die uitputtend zijn en de algemene code controleren, zijn smoketests snel en doelgericht. Ze worden gebruikt om nieuw geschreven software te testen en ervoor te zorgen dat de kern- of kritieke functies van het geschreven programma naar behoren werken.

Als een van de belangrijkste functies of functies van de software niet werkt, wordt de build onmiddellijk afgewezen of opnieuw uitgevoerd. Alleen de belangrijkste functionaliteiten van de software testen, bespaart tijd, moeite en kosten. Kortom, smoketests kunnen het investeringsrendement op het product helpen verbeteren.

Als er een fout is opgetreden in de kritieke gebieden van de build, dan is het tijdverspilling om de andere, minder belangrijke functies te controleren. In dat geval zou het ook zonde zijn om ook aan de huidige build te blijven werken.

 

Kenmerken van Smoketests

Smoketests worden ook buildverificatietests genoemd of buildacceptatietests. De tests controleren of de belangrijkste functies van de eerste build nauwkeurig werken. Op basis van de resultaten kan de build worden geaccepteerd voor de volgende reeks QA-tests of helemaal worden afgewezen.

Smoketests worden soms ook intake-tests genoemd, omdat ze de volgende testronde bepalen.

Verschillende aspecten of kenmerken onderscheiden smoketests van andere soorten QA-tests.

Enkele van de belangrijkste kenmerken zijn:
Snel uit te voeren: Alleen de belangrijke kenmerken of kritische functionaliteiten van de build worden getest. Het duurt meestal slechts 60 minuten om een smoketest af te maken.

Flexibel: Smoketests kunnen handmatig of via geautomatiseerde processen worden uitgevoerd.

Niet-uitputtend: Bij deze tests is een zeer beperkt aantal testgevallen betrokken. Ze moeten echter nog steeds in staat zijn om basisfouten in nieuwgebouwde software aan het licht te brengen.
Brede dekkingstesten: Toepasbaar op verschillende niveaus van softwaretests, waaronder integratietests, acceptatietests en systeemtests.

Gemakkelijk te testen: Smoketests moeten ook gemakkelijk door ontwikkelaars worden uitgevoerd om QA-processen te verbeteren.

 

Soorten Smoketests

Er zijn drie manieren waarop ontwikkelaars en QA-testers smoketest kunnen uitvoeren. Het type smoketest dat wordt gebruikt hangt af van de te testen software, tijdsdruk of persoonlijke voorkeur.

  • Handmatig testen
    Dit is de meest voorkomende vorm van Smoketesten. Deze methode test elke initiële build of alle nieuwe functies die aan bestaande builds zijn toegevoegd. In de handmatige methode moet u uw testscripts aanpassen of bijwerken op basis van elke testvereiste. In sommige gevallen moet u mogelijk geheel nieuwe scripts maken.
  • Geautomatiseerd testen
    Met automatisering van smoketesten kunt u complete batches van initiële builds testen. Het gebruik van een automatiseringstool voor Smoketests is ideaal wanneer u weinig tijd heeft voordat u de build in gebruik neemt.
  • Hybride testen
    Zoals de naam al doet vermoeden, zijn hybride tests een mix van zowel handmatige als geautomatiseerde Smoketests. Door de twee typen te combineren, kunnen de algehele prestaties van de tests worden verbeterd.

M2Q levert hoogwaardige QA-consultants. Ons team bestaat uit technisch toptalent met jarenlange ervaring op de werkvloer. We werken nauw samen met onze klanten om op maat gemaakte oplossingen voor kwaliteitsborging te kunnen bieden.

Wij stroomlijnen uw Smoke- en QA-tests met de expertise van ons team. Contacteer ons vandaag nog via info@m2q.be en ontdek hoe we u kunnen helpen de kwaliteit van uw software te verbeteren.

Auteur: Günther Himschoot

Gerelateerde blogs