Non-Functional requirements: een cruciaal aspect van elk project!

Non-Functional requirements: een cruciaal aspect van elk project!

De M2Q Podcast voor en over Softwaretesting

In deze blogpost gaan we dieper in op het onderwerp van non-functionele vereisten (NFR’s) en hun cruciale rol in softwareontwikkeling.

>>> Beluister onze Podcast over non-functional requirements <<<

1. Wat zijn non-functional requirements?

Non-functionele vereisten, ook wel bekend als niet-functionele noden, verschillen van functionele noden doordat ze zich richten op “hoe” een systeem of software moet werken, in tegenstelling tot “wat” het moet doen. Terwijl functionele noden (FR’s) de werking van een systeem beschrijven en het gedrag definiëren, omvatten NFR’s de manier waarop deze werking moet worden geleverd. Een efficiënte en effectieve toepassing omvat zowel FR’s als NFR’s, en het begrijpen van dit onderscheid is essentieel voor succesvolle softwareontwikkeling.

FR’s zijn nodig om de “Fit for purpose” te bereiken, terwijl NFR’s bijdragen aan zowel de functionele werking als de prestaties van de applicatie. Zonder FR’s zou een systeem niet kunnen functioneren zoals bedoeld, maar zonder NFR’s zou het systeem niet efficiënt werken, wat leidt tot frustratie bij gebruikers.

2. Voorbeelden van functionele en niet-functionele vereisten

Voorbeelden van FR’s en NFR’s kunnen variëren afhankelijk van de aard van het project, maar ze kunnen worden onderverdeeld in categorieën zoals businessregels, prestaties, beveiliging, enzovoort. Enkele voorbeelden zijn:

  • FR: De applicatie moet een feedbackmechanisme bieden voor gebruikers.
    NFR: Het bevestigingsscherm moet binnen 2 seconden na het indrukken van de ‘Verzenden’ knop worden geladen.
  • FR: Bestellingen geplaatst vóór 22:00 uur moeten de volgende dag worden geleverd.
    NFR: De doorlooptijd tussen het plaatsen van een bestelling en het informeren van de dispatcher mag niet meer dan 5 minuten bedragen.

3. Verantwoordelijkheid voor het vaststellen van vereisten

Het verzamelen van zowel FR’s als NFR’s is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarbij verschillende belanghebbenden bijdragen aan het proces. Terwijl FR’s vaak worden verzameld door analisten of producteigenaren met input van diverse belanghebbenden, vereist het verzamelen van NFR’s nauwe samenwerking tussen business en IT. Het is van vitaal belang om dit proces vroeg te starten en te integreren met de ontwikkeling van functionele vereisten om een succesvolle implementatie te garanderen.

4. Implementatie en testen van non-functional requirements

De implementatie van NFR’s vereist een gestructureerde aanpak, zowel voor nieuwe als bestaande applicaties. Voor bestaande applicaties is het van belang om een prioriteitenlijst van NFR’s te onderhouden en deze geïntegreerd te implementeren. Voor nieuwe applicaties is vroege integratie en planning essentieel om een soepele implementatie te waarborgen. Het testen van NFR’s vereist specifieke tools en technieken om te zorgen dat aan de gestelde eisen wordt voldaan.

5. Take-away

Het begrijpen en implementeren van zowel functionele als niet-functionele vereisten is essentieel voor het succes van softwareontwikkeling. Door het vroegtijdig integreren van NFR’s in het ontwikkelproces en een nauwe samenwerking tussen business en IT, kunnen organisaties applicaties bouwen die niet alleen voldoen aan de functionele vereisten, maar ook efficiënt en effectief werken voor gebruikers.

Gerelateerde blogs