podcast: vier decennia van innovatie en uitdagingen

podcast: vier decennia van innovatie en uitdagingen

Beluister onze kwaliteits-podcast over en voor software testing. Ontdek de nieuwste trends en tips van experts!

In onze nieuwste podcastaflevering hadden we de eer om te spreken met Dirk, een IT-veteraan met meer dan 40 jaar ervaring. Dirk heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, waarvan de laatste zeven jaar bij M2Q. Zijn toewijding aan kwalitatieve software en zijn vermogen om complexe projecten te managen, maken hem een ware inspiratiebron. In deze blogpost delen we enkele hoogtepunten en inzichten uit zijn loopbaan. 

>> Beluister onze podcast over “Vier decennia van innovatie en uitdagingen” <<

Een toevallige start in de IT  

Dirks entree in de IT-wereld was allesbehalve gepland. Na een wetenschappelijke opleiding in het middelbaar onderwijs, had hij aanvankelijk geen idee welke richting hij op wilde gaan. Hij begon aan een studie landbouwkunde, maar ontdekte al snel dat dit niet zijn roeping was. Een vriend van zijn vader suggereerde IT, en hoewel de puur wiskundige benadering aan de universiteit hem niet aansprak, vond hij zijn plek in een professionele bachelor informatica. Deze beslissing bleek een keerpunt in zijn leven, en zo begon hij aan een carrière die uiteindelijk vier decennia zou beslaan. 

Hoogtepunten en mijlpalen 

Tijdens ons gesprek vroeg ik Dirk naar de drie grootste hoogtepunten uit zijn carrière. Hoewel het moeilijk kiezen was, benoemde hij drie indrukwekkende prestaties: 

  1. Wereldwijde CRM-uitrol in de farmaceutische sector:
    Dirk leidde een team van 30 mensen bij de ontwikkeling en wereldwijde uitrol van een CRM-systeem dat in 140 landen werd gebruikt door ongeveer 17.000 gebruikers. Dit project was een enorme prestatie, niet alleen vanwege de omvang, maar ook omdat het kosteneffectief werd gerealiseerd.
  2. Migratie van online banking bij Deutsche Bank:
    Bij Deutsche Bank was Dirk verantwoordelijk voor de migratie van online banking van België naar Duitsland. Dit project liep twee jaar achter op schema, maar onder zijn leiding werd het binnen vier maanden succesvol afgerond. Dirk benadrukte het belang van crisismanagement en het focussen op de essentiële elementen om dergelijke uitdagingen te overwinnen.
  3. Carrière zonder universitair diploma:
    Een persoonlijk hoogtepunt voor Dirk is zijn succesvolle carrière, ondanks het ontbreken van een universitair diploma. Dit laat zien dat doorzettingsvermogen en praktische ervaring minstens zo waardevol kunnen zijn als formele kwalificaties.   

Uitdagingen en lessen 

Een van de grootste uitdagingen voor Dirk was de implementatie van een nieuw IT-operating model bij een bedrijf met 1500 medewerkers wereldwijd. Ondanks dat dit nieuwe model zijn eigen functie overbodig maakte, zag Dirk het als een kans om waardevolle nieuwe vaardigheden te leren. Deze ervaring onderstreept het belang van flexibel en proactief zijn in je carrière.  

Dirk deelde ook zijn inzichten over de noodzaak van goede communicatie tussen business en IT. Hij benadrukte dat technische concepten in begrijpelijke taal moeten worden uitgelegd om effectief te kunnen samenwerken. Dit vermogen om bruggen te bouwen tussen verschillende afdelingen was cruciaal in zijn succes. 

Trends en veranderingen in de industrie 

Tijdens zijn lange carrière heeft Dirk talloze trends en veranderingen in de IT-industrie waargenomen. Hij zag de transitie van derde- naar vierde-generatie programmeertalen en de opkomst van objectgeoriënteerd programmeren. Veel collega’s konden deze veranderingen niet bijhouden, wat hen uiteindelijk belemmerde in hun loopbaan. 

Daarnaast heeft Dirk de introductie van Agile methodologieën meegemaakt. Hoewel hij geen voorstander is van dogmatisch Agile werken, ziet hij de waarde ervan wanneer het correct wordt toegepast. Hij benadrukt echter dat veel organisaties Agile gebruiken als een wondermiddel zonder daadwerkelijk de onderliggende problemen aan te pakken. 

Advies voor toekomstige generaties 

Dirk heeft een schat aan ervaring en hij deelde graag zijn adviezen voor toekomstige generaties IT-professionals. Hij benadrukt het belang van continu leren en investeren in je eigen ontwikkeling, zowel via formele opleidingen als door het opbouwen van een sterk professioneel netwerk. Opportuniteiten moet je zelf creëren en grijpen, en niet wachten tot ze naar je toekomen. 

Verder benadrukt Dirk het belang van leiderschap. Goede leiders moeten in staat zijn om hun team te laten excelleren en moeten niet bang zijn voor medewerkers die meer weten dan zijzelf. Het erkennen en benutten van de sterktes van je teamleden is cruciaal voor succes.  

Vooruitblik op het pensioen 

Nu Dirk met pensioen gaat, kijkt hij uit naar een meer ontspannen leven. Hij plant om meer te fietsen, te wandelen, en oude hobby’s zoals lezen en modelbouw weer op te pakken. Daarnaast overweegt hij vrijwilligerswerk te doen, maar zonder verplichtingen. Het belangrijkste voor Dirk is om te genieten van zijn vrije tijd en zijn gezondheid. 

Dirks verhaal is een bron van inspiratie voor iedereen in de IT-industrie. Zijn inzichten en ervaringen bieden waardevolle lessen voor zowel nieuwe als ervaren professionals. We bedanken Dirk hartelijk voor het delen van zijn verhaal en wensen hem een geweldig pensioen toe. 

>> Beluister onze podcast over “Vier decennia van innovatie en uitdagingen” <<

Gerelateerde blogs