Mastering Software Testing met Leapwork

Mastering Software Testing met Leapwork

Podcast -Mastering Software Testing met Leapwork

Leapwork: automatiseren zonder code voor efficiënte testprocessen

In de wereld van softwareontwikkeling en testing is er een voortdurende zoektocht naar tools die processen kunnen versnellen en vereenvoudigen. Een opvallende speler die hierin een rol speelt, is Leapwork. In 2017 gelanceerd als Leaptest, heeft deze no-code automatiseringstool uit Denemarken gestaag terrein gewonnen door zich te richten op het verkleinen van de barrière tussen mens en machine.

>>> Beluister onze Podcast over Leapwork <<<

De evolutie van Leapwork

Het oorspronkelijke idee achter Leapwork was ambitieus: het optimaliseren van de User Experience (UX) en User Interface (UI) om een gebruiksvriendelijke omgeving te creëren waarbij geen code vereist is. Hoewel het platform de mogelijkheid biedt om code toe te voegen indien nodig, blinkt het uit in zijn vermogen om gebruikt te worden voor verschillende platforms: web, mobile, desktop en zelfs virtual.

Een van de meest in het oog springende aspecten van Leapwork is het zware gebruik van Optical Character Recognition (OCR). Dit stelt gebruikers in staat om veel te doen zonder daadwerkelijk in de code van de applicatie te duiken. Zelfs bij green screen applicaties die geen unicode ondersteunen, komt OCR tot zijn recht.

Functionaliteiten die impact maken

Leapwork onderscheidt zich door zijn hoofdfunctionaliteiten die gericht zijn op het vereenvoudigen van het automatiseringsproces. Het werkt met building blocks, een visuele automatisatie flow die tests creëert door actieblokken toe te voegen en deze met elkaar te verbinden. Dit betekent dat zelfs zonder programmeerkennis of diepgaande technische kennis van het SUT (System Under Test) gebruikers intuïtief en gemakkelijk de automatisatieflow kunnen interpreteren.

De smart recorder, Leapwork’s versie van een record-and-play-testing tool, is snel en vooral nauwkeurig in het kiezen van parameters voor identificatie, wat niet altijd het geval is bij andere tools. Het integreert ook Optical Character Recognition, waardoor het testen van bijna elke applicatie mogelijk is, zelfs als bepaalde overlays of virtuele apps de toegang tot elementen bemoeilijken.

Met een eigen REST API stelt Leapwork gebruikers in staat om bepaalde processen op te starten of gegevens op te vragen, zelfs van buiten het platform. Dit vergemakkelijkt integratie met externe applicaties en vereenvoudigt het proces aanzienlijk.

Sterke punten en aandachtspunten

Een van de sterke punten van Leapwork is de geïntegreerde versiecontrole, die bij het opslaan van tests vereist dat gebruikers een notitie toevoegen. Dit bevordert bewustzijn over gemaakte veranderingen en kan in het begin even wennen zijn maar blijkt uiteindelijk handig om de voortgang bij te houden.

Herbruikbaarheid van componenten, hoewel krachtig, vereist discipline voor onderhoud. Dit geldt met name voor Subflows, een verzameling van stappen om te hergebruiken of processen duidelijk te houden. Het correct structureren van tests en het gebruik van Subflows is essentieel voor het onderhouden van een gestroomlijnde testflow.

Maar zoals bij elke tool, heeft Leapwork ook aandachtspunten. Technische beperkingen, aangezien het een relatief jonge tool is, betekenen dat niet alle nieuwe functionaliteiten al beschikbaar zijn. Het feit dat Leapwork een no-code tool is, betekent ook dat er slechts beperkte mogelijkheden zijn voor het toevoegen van externe code, met alleen ondersteuning voor JavaScript of beperkte C# blokken.

Is Leapwork de juiste keuze?

Het gebruik van Leapwork vereist een zekere mate van discipline en naleving van best practices. Voor uitgebreide API- en technische testen zijn aanvullende tools mogelijk nodig, hoewel de integratiemogelijkheden ervoor zorgen dat resultaten kunnen worden opgenomen en gerapporteerd binnen Leapwork.

Het is essentieel om de compatibiliteit van Leapwork met de specifieke technology stacks van een project te onderzoeken. Daarnaast moet men zich afvragen of Leapwork echt bij de organisatie past en of het de specifieke automatisatiebehoeften en problemen effectief aanpakt.

Mijn bevindingen 

Leapwork biedt een intuïtieve, no-code omgeving voor geautomatiseerd testen. Het stelt gebruikers in staat om snel en gemakkelijk testflows te maken, zij het met een zekere mate van discipline voor onderhoud en structurering van de tests. De tool heeft zijn sterke punten, maar ook enkele beperkingen die zorgvuldige overweging vereisen voordat men zich volledig committeert aan het gebruik ervan.

Als automatisatie software moet Leapwork bij de organisatie passen en de specifieke behoeften adequaat aanpakken. Het vergelijken en uitproberen van de tool blijft daarom een essentiële stap voordat men er volledig op vertrouwt voor geautomatiseerde testprocessen.

Auteur: Maxim Leyssens

Gerelateerde blogs